Ακτινοσκοπικές Εξετάσεις
Στο εργαστήριό μας λειτουργεί ακτινοσκοπική μονάδα Siemens, όπου διενεργούνται οι αναγκαίες εξετάσεις με ή χωρίς την χρήση κατάλληλων σκιαγραφικών ουσιών.
Η ακτινοσκόπηση ή ακτινοσκοπικός έλεγχος είναι μία τεχνική λήψης εικόνων των εσωτερικών οργάνων του σώματος, σε πραγματικό χρόνο με την χρήση του ακτινοσκοπικού μηχανήματος (δηλαδή με χρησιμοποίηση ακτινοβολίας RONTGEN).
Χρησιμοποιείται για την μελέτη
- του γαστρεντερικού συστήματος (βαριούχο γεύματα βαριούχος υποκλυσμός, εντερόκλυση),
- του ουροποιητικού συστήματος (ενδοφλέβια πυελογραφία) και
- του γεννητικού συστήματος της γυναίκας (υστεροσαλπιγγογραφία).
Κάποιες φορές λύνει διαγνωστικά προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος (κατάποση ξένου σώματος), διευκρίνηση ύπαρξης πνευμοθώρακα ή πλευριτικής συλλογής).
Για την μελέτη των εσωτερικών συστημάτων χρησιμοποιείται η κατάλληλη κατά περίπτωση σκιαγραφική ουσία ώστε να απεικονιστεί το εσωτερικό των οργάνων και να εκτιμηθούν τυχόν ανατομικές ή κινητικές ανωμαλίες .
Ανάλογα με το ποιο σύστημα εξετάζουμε απαιτείται ειδική προετοιμασία πριν την εξέταση και εάν απαιτείται χρήση ειδικών καθετήρων. Η αποτύπωση των χρήσιμων διαγνωστικών εικόνων που λαμβάνουμε σε κατάλληλες θέσεις αποτυπώνεται σε film ή CD.
Εκτίμηση Οστικής Ηλικίας με Ακτινογραφία
Τι είναι η οστικη ηλικία?
Ουσιαστικά είναι η ηλικία του ανθρώπινου σκελετού.Μετά από πολυετείς μελέτες καθορίστηκαν ηλικιακά πρότυπα με τη χρήση ακτινογραφίας χεριού.Αυτό έγινε για να ελαττωθεί η δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνει κάποιος και επίσης επειδή το χέρι είναι αντιπροσωπευτικό της σκελετικής ωρίμανσης. Η εξέταση είναι απλή και δεν χρειάζεται προετοιμασία του παιδιού η λήψη της ακτινογραφίας όμως πρέπει να γίνει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για να είναι διαγνωστική.
Γιατί διαφέρει η οστική από την πραγματική ηλικία?
Η σκελετική ωρίμανση επηρρεάζεται από περιβαλλοντικούς, ορμονικούς και γονιδιακούς παράγοντας.Μπορεί λοιπόν να υπάρχει σημαντικη απόκλισηση ανάμεσα στις 2 ηλικίες.
Με ποιες μεθόδους γίνεται η εκτίμησηση?
Με τη χρήση μιάς ακτινογραφίας του αριστερού χεριού, εκτιμάται η σκελετική ωρίμανση, με τη μέθοη λήψη είναι πολύ συγκεκριμένη και πρέπει να γίνει σωστά ώστε να γίνει σωστή εκτίμηση.
Υπάρχουν 2 μέθοδοι που στηρίζονται στη συγκεκριμένη ακτινογραφία, η κατά GREULICH PYLE και η TW2.
- Η πρώτη στηρίζεται στην συνολική σύγκριση της ακτινογραφίας με συγκεκριμένα πρότυπα ταξινομημένα σε ηλικιακά διαστήματα και χωρισμένα κατά φύλλο.Δίνεται συγκεκριμένη βαρύτητα στην ωρίμανση του κάθε οστού κτλ.
Σαν μέθοδος είναι γρήγορη αλλά όχι λεπτομερής αφού κατατάσσει κάθε παιδί σε ηλικιακά γκρούπ και η απόκλιση γίνεται προσεγγιστικά. - Η δεύτερη μέθοδος μελετά ξεχωριστά την ωρίμανση κάθε οστού και υπολογίζει στατιστικά επακριβώς την οστική ηλικία μέσω ενός συστήματος πόντων.Με τη χρήση αυτής της μεθόδου η απόκλιση υπολογίζεται με ακρίβεια.
Ποια μέθοδος είναι πιο έγκυρη?
Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πάρει σαφή θέση υπέρ μιας από της 2 μεθόδους, ουσιαστικά και οι 2 αποτελούν στατιστικές εκτιμήσεις και είναι εφάμιλλες. Αντίθετα μία τρίτη μέθοδος που μελετά την ωρίμανση της επιγονατίδας έχει ουσιαστικά παροπλισθεί πλέον.
Στο ακτινολογικό Παπαγιαννάκη κάνουμε ουσιαστικά χρήση και των 2 μεθόδων και έχουμε διαπιστώσει ότι πολύ σπάνια οι 2 μέθοδοι αλληλοσυγκρούονται. Επιλέξαμε τη χρήση και των 2 αφού ο παραπέμπων ιατρός μπορεί να είναι είναι περισσότερο εξοικιωμένος με τη μία ή την άλλη μέθοδο. Επίσης έχουμε διαπιστώσει ότι η TW2 συμβαδίζει περισσότερες φορές και με την κλινική εικόνα του ασθενή. Τέλος, η TW2 αναβαθμίζεται σε TW3 οπότε πιθανώς να είναι περισσότερο επικαιροποιημένη.