Στην Καθημερινή Κλινική Πράξη

Ο υπέρηχος μυοσκελετικου συστήματος είναι μία παγκόσμια και ευρύτατα διαδεδομένη πρακτική μελέτης των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Η μέθοδος είναι αρκετά απαιτητική , δύσκολη στην εφαρμογή της με μεγάλη καμπύλη εκμάθησης. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, εξειδίκευση και τον κατάλληλο εξοπλισμό που εγγυώνται την σωστή εφαρμογή της  παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

  • η πολύ υψηλή χωρική ανάλυση (spatial resolution) η οποία είναι ανώτερη σε σχέση με την μαγνητική και την αξονική τομογραφία
  • η πολύ υψηλή διαγνωστική αξία, η οποία είναι εφάμιλλη της MRI σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων
  • η δυνατότητα δυναμικής εξέτασης σε πραγματικό χρόνο (realtime examination) με λήψης video κατά την κίνηση
  • σύγκριση με την αντίστοιχη υγιή πλευρά χωρίς αλλοίωση της χωρικής ανάλυσης ή μεγάλη αύξηση του χρόνου εξέτασης.
  • Χαμηλότερο κόστος , το κόστος μιας υπερηχολογικής εξέτασης είναι κατά πολύ μικρότερο του κόστους της αντίστοιχης MRI.
  • Προσβάσιμη και απόλυτα φιλική προς τον ασθενή μέθοδο που δεν απαιτεί την καθήλωση του σε κλειστό κλωβό όπως η μαγνητική τομογραφία
  • Δυνατότητα καθοδηγούμενων με υπέρηχο ελάχιστα επεμβατικών πράξεων

Εφαρμογές της μεθόδου

Ο μυοσκελετικός υπέρηχος μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλο το σώμα αρκεί να υπάρχει ικανή διαπερατότητα των κυμάτων και καλή γνώση της ανατομικής από την πλευρά του εξεταστή .Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η μέθοδος στα άνω και κάτω άκρα όπου χρησιμοποιούνται ηχοβολείς υψηλής ευκρίνειας.

Ως μέθοδος εκλογής ή πρώτης προσέγγισης η υπερηχοτομογραφία εφαρμόζεται στη διάγνωση τενοτίτιδας, τενοντοελυτρίτιδας, ρήξεων-θλάσεων μυών και τενόντων , ρήξη συνδέσμων , εκτίμηση αρθρικής συλλογής , ταξινόμηση και εκτίμηση αρθριτιδικών αλλοιώσεων και οστικών διαβρώσεων, αλλοιώσεων μαλακών μορίων , διαφοροδιάγνωση φλεγμονωδών από άλλου τύπου αλλοιώσεις , θυλακίτιδες.

Ο υπέρηχος είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να εφαρμοσθεί με ευκολία η δυναμική εξέταση και η σύγκριση με την υγιή πλευρά και επίσης συμπληρωματικά μπορεί να εφαρμοσθεί η ελαστογραφία που δίνει μοναδικές πληροφορίες για τη σκληρότητα των αλλοιώσεων. Επιπρόσθετα οι υπερηχολογικά καθοδηγούμενες επεμβατικές πράξεις χαρακτηρίζονται από ασύγκριτα μεγαλύτερη ακρίβεια και ποσοστά επιτυχίας.

Σφακίων 36 (1ος όροφος) Χανιά

Καλέστε μας

Καλέστε μας

28210 59933, 28210 56363, 6906 057689

Στείλτε email

Στείλτε email

paprad@hotmail.com